Jeugd en Jongeren Centrum - Erp

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

De paden op, de lanen in, wandelen met het JJC

alt

Het Jeugd en Jongerencentrum JJC vierde in 2014 haar 40-jarig bestaan. Naast de vaste activiteiten werden er meerdere speciale evenementen georganiseerd. In het kader van het jubileum worden de dragers van het JJC, de werkgroepen, extra belicht. Hier de beurt aan de werkgroep Wandelen.

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas.

Met stralend oog en blijde zin en goed gevulde tas.
De Zonne lacht ons vrolijk toe, ons groet der vooglenzang.
En wij worden vast niet moe, al wand'len w'uren lang.

Sinds 1977 wordt de Erpse, Keldonkse en Boerdonkse inwoners de mogelijkheid geboden om vier avonden op rij een wandeling te maken in de Erpse omgeving. Het Jeugd en Jongeren Centrum JJC doet vanaf 1980 de organisatie en uitvoering. Er wordt in 3 afstanden gelopen, 5, 10 en 20 kilometer. De 20 kilometer afstand is echt voor de "hobby" wandelaar, iemand die het geen bezwaar vindt om een Vierdaagse van Nijmegen te lopen.

De meeste lopers zijn te vinden op de kortere afstanden en met name de jeugd van de basisscholen doet in grote aantallen mee, dagelijks zo’n 400 deelnemers. Het is gezellig om met een groep vrienden of vriendinnen mee te doen of zelfs met de hele klas. Inschrijving, start en finish zijn in het JJC. Na iedere wandeling staat daar koffie, thee of iets verfrissends klaar. Tijdens de routes worden op de posten diverse traktaties aangeboden. Als je vier avonden wandelt, kun je een herinnering krijgen na afloop. De mooist herkenbare groep kan zelfs een prijsje winnen.

alt

foto: De jeugd in actie tijdens de Avond Wandelvierdaagse

De route uitzetters doen jaarlijks enorm hun best om de verschillende afstanden te plaatsen in de fraaie bosrijke omgeving van Erp en ze weten telkens weer aardige en afwisselende routes te presenteren.

In de latere jaren onder de vleugels van het JJC zijn er wandelaars, die het wandelen voor hun "hobby" deden, betrokken bij het uitzetten van de routes. En die "hobby" wandelaars komen met het idee om ook hartje winter een wandeltocht op te zetten. Zo ontstaat in 1990 de Wintertocht. Deze tocht op de 2e zondag van het nieuwe jaar geeft de mogelijkheid om een stevige wandeling te maken, met afstanden van 6, 12, 20 en 30 kilometer. Na de kerst, na teveel tafelen of na die lange kerkzit, is dat een mogelijkheid om eens flink de benen te strekken.

Voor de werkgroep een heel ander gebeuren om te organiseren, omdat men onderweg aan de wandelaars echte rustpunten met soep, broodjes en indien mogelijk een stoel in een warme omgeving aan wil bieden. Gelukkig zijn er altijd mensen die een helpende hand geven en hun bedrijfshal of garage hiervoor ter beschikking stellen. De tocht staat bij wandelaars goed aangeschreven, bij het 25-jarig jubileum waren er 1268 deelnemers.

In 2014 bestond het JJC 40-jaar en de wandelwerkgroep pakte 14 december van dat jaar uit met een nieuw geweldig spektakel. Een interactief gebeuren met toneelclub ‘Iets Anders’ en popkoor ‘Voyss’. Een avond-Kerst-wandeling, 4km compleet in sfeer verlichting en onderweg rustpunten waar met toneelspel en zang het kerstverhaal wordt verteld. Een prachtig initiatief.

Wandelen is goed voor de gezondheid. Het is goed voor je hart en je longen, maar ook voor je botten en je spieren. Bovendien heeft het een positief effect op je gemoedstoestand. Lekker een eindje wandelen kan door iedereen gedaan worden, wandelen is laagdrempelig, elk moment van de dag kun je een stuk gaan lopen.

De avondwandelvierdaagse, de winterwandeltocht, de avond Kerst wandeling, allemaal activiteiten van de werkgroep Wandelen van het Jeugd en Jongeren Centrum JJC en zoals Lee Towers al zong ‘You’ll never walk alone’.

 

Nieuwsflits

 

Zondag 26 november

14:00 uur

Breakout

BreakOut

2e voorronde

 

You are here: Wandelen